Wednesday, April 27, 2011

finding hikmah behind everything

needless to say, yesterday was a .. fun day. yes, quite so, since i never expected an interview would be like that. but nevertheless, we should still rejoice the experience and the magic of instant friendship from a brief period of time. alhamdulillah, all went well and we worked it out finely. back at home, told Abah what happened. well, never expected that he would suddenly share a story so meaningful and deeply engaging.. a story i would certainly rmb of its hikmah and message..



*
suatu hari, seorang bapa dapat merasakan ajalnya semakin hampir. dalam simpanan banknya, terdapat harta utk kedua anak lelakinya yang berjumlah lebih kurang rm200,000. maka dia memutuskan nak beri sorang rm100,000.kemudian dia panggillah keduadua anak itu. setelah dia cakap nak anakanak dia itu taat dan patuh kepada dia, dia kata,dengan duit rm100,000 itu dia nak mereka memulakan perniagaan dan bukan untuk tujuan lain.


'tapi dengan syarat: pertama tak boleh menagih hutang dari pelanggan. kalau ada yang nak berhutang, jangan sesekali minx. kedua perjalanan pergi dan balik kamu dari tempat kerja, jangan sesekali kena cahaya matahari. buatlah macam mana pun, tapi jangan kena panahan matahari. dah faham kan?'
'iskisk .. dah ayah..'
'oke baiklah. byebye , and salam.'
'ayah! ayah! jangan pergi dulu! waaa!'
'ish aku nak tidur laa.'
'oh sorry sorry..'
*lastlast tu reka*


anyways, ditariklah nyawa sang bapa.menangis lah kedua anak itu dan ibunya yang masih hidup. tapi, amanat dan janji tetap dipegang. perniagaan harus dimulakan..
'yosh!' kata si abang.
'ikuzoo!' kata adiknya.
*lagu naruto*


err.. apaapa lah =='


selang beberapa bulan perniagaan dijalankan,sang ibu datang menemui keduadua anaknya, ingin menanya khabar perniagaan. yang first, si abang.
'kamu jalankan tak amanah arwah ayah?'
'jalankan mak.'
so how?how? '
' :( makin merosot..'
'kamu ikut dan taat tak arahan arwah ayah?'
'yup..'
'macam mana?'
' pertama, jangan menagih hutang. saya tak pernah pun minta atau menagih hutang dari sapa2 yang saya beri hutang.saya biar kan mereka bayar bila mereka mahu. kedua, jangan kena matahari. pergi balik saya, saya naik teksi atau kereta. saya amat berhatihati mak.. tapi still,kenapa jadi macam ni?! isk isk..'
'sabar nak sabar..nanti mak tanya adik kamu..'


si adik:
'kamu jalankan tak amanah arwah ayah?'
'ye mak. saya buka perniagaan.'
'so macam mana?'
'alhamdulillah, segalanya baik. bisnes pun makin berkembang.kenapa mak?'
'kamu ingat pesan ayah kamu?'
'ingat mak,adik pegang utuh padanya.'
'ce cite ce cite..'
'pertama, jangan menagih hutang. saya tak pernah bagi hutang kepada orang, jadi tak perlu lah saya menagih hutang atau runsing tentang hutanghutang pelanggan. kedua, pergi balik saya jangan kena matahari. awal pagi sebelum matahari terbit, saya sudah buka kedai. saya stay sampai malam sehingga matahari terbenam..alhamdulillah.'
'oh..k k.'
*
selesai cerita.*abaikan yang reka lebihlebih tu ya*.the point is, kenapa si adik berjaya dan abang tak?macam mana dia buat? cara berfikir dan menafsir my friends. si abang, menafsir bulatbulat kata2 ayahnye.dia gagal melihat hikmah yang cuba disampaikan si ayah.lihat apa yang jadi. adiknya? berbeza pandangan nya.tetap berjaya melaksanakan pesanan ayahnya, tapi pada masa yang sama, dia juga nampak apa yang di mahukan ayahnya. nampak pelik pada awalnya bukan? tapi lihat apa yang jadi. sebenarnya dalam kehidupan, thats how we should view and do things.finding the hikmah.tujuan yang sama, tapi outcome yang berbeza.macam asseser ana cakap semalam waktu kami editedit last minute sebelum dia test bridge itu..' that small change makes a lot of difference u know.' i couldnt agree more :)
lesson number one: mencari yang tersirat dan menyuratkannya. faham x? emm like this. anything that comes across u and seems hidden, u reveal it and use it to ur benefit and others. how others? u help them .if its material, give. if its knowledge, share. "tangan yang memberi lebih baik dari tangan yang menerima" :) .so, jadilah tangan yang memberi supaya tangan yang menerima dapat menyambung tugas memakmurkan bumi..kan kan? syukran :) 
*ana dalam pertimbangan nak derma organ.whos with me?*


lesson number two: COMMITMENT.si abang buat apa yang disuruh. tapi mungkin kurang commitment. say, mungkin sekali dia buka kedai same cam orang buka office. di manakah commitment terhadap pelanggan? si adik pula ikut cakap ayah. tapi dalam context commitment yang lebeh. keluarnya awal, dan pulangnya lewat. commitment yang tinggi terhadap pelanggan dan perniagaan.kenapa ana kata pelanggan dulu? sbb mereka yang akan memajukan atau merosotkan perniagaan.kita hanya menyediakan fasiliti dan produk utk mereka menentukan jatuh naik perjalanan kita. hehe masuk bisnes strategy pulak.sorry2.anyways, tu la dia.pelanggan nampak kedai si adik.mereka tahu kedai nya di mana dan nampak seolaholah sentiasa terbuka- always there for them. dalam hidup, commitment terhadap task adalah yang terbaik u can give to ur institution.thats the fastest way *i think* to become 'someone' in ur society.commitment propels you, and that same commitment juga yang menambat hati para pelanggan si adik. so, think about it~


maka dengan ini, kita renung dan kita fikir.begitu banyak masa yang ada tapi apa yang kita buat dengannya? majukanlah diri my friends..enough daydreaming and berangan pada apa yang belum pasti.mana yang boleh serah pada takdir, then do it.tak perlu peningpening.doa dapat segalagala yang terbaik sudah cukup.tambah lagi dengan usaha.*suka dengan equation kejayaan seorang sahabiah*.kenapa ana kata majukan diri?


fikir, kita bersungguh kata menentang zionis dan sebagainya.tapi kita masih beli produk dan barangan mereka *starbucks dgr kata sudah HARAM ya.boleh tanya JAKIM* .even ana pun.ia tidak boleh di elak.sebab? kurangnya produk muslim di pasaran.sebab?tak ramai yang nak ceburi.sebab? tak ramai yang ada kesedaran. sebab? ramai yang masih LEKA dan MAIN MAIN! tak sedar ada tanggungjawab untuk agama. come on.cukuplah dengan hedonisme apa sume tuh.gig sana gig sini.couple mapel, tak romantic lah.buat dosa, romantic la SANGAT.kacau kacau anak dara orang tepi jalan, lepak bising bising, gaduh pasal benda remeh, rempit tak sudah sudah *tak cool oke?* ,bercakap pasal hiburan lagha kat tv je manjang.. *jujur ana makin jelik baca berita di media cetak ataupun tv.byk sgt yg tak perlu! hiburan sana sini.rumah tangga artis pun nak bising ke? se**gal.rumah tangga kita di Palestin letak last2 tym dah nak habis.sikit pulak tu.ya, sangat membantu dan  memberi semangat.terima kasih banyakbanyak sbb melalaikan masyarakat dgn hiburan je lebih!*..buang masa sungguh! buat malu agama dan kaum je.merendahkan martabat maruah diri sendiri.padahal ISLAM dah letak maruah dan martabat manusia setinggitinggi nya.tak sedar kemungkinan besar dengan benda benda itu lah kita akan di hukum balik di 'sana' nanti.please, sedar lah.majukan diri.enough is enough. *maaf agak emo sikit tapi ini yang terbuku selama ni* .


satu lagi, kita juga lantang melaungkan penentangan terhadap zionis dan israel dan amerika dan sekutusekutu mereka yang penuh kutu tu.tapi sedar atau pun tidak , medium yang kita pakai *mostly* comes from their own shore.tengok, laptop yang kita pakai, brand apa? sape yang buat? MEREKA. ada laptop dari malaysia atau golongan muslim 100% setakat ni? i dont think so. even Blogger atau Wordpress hatta web browser dan OS yag kita pakai pun dari mereka. so where are our strengths? my Muslim brothers and sisters, i know that outside there, there are some of you who *alhamdulillah* have the skills and knowledge to make the same stuffs. and would be more *alhamdulillah* if you are the one who is the frontier of a new world conquered by ISLAM. i know we can also make better technologies. Sultan Muhammad al-Fateh has proven that when he made a new cannon by using the expertise of Urban, a Portugese weapon engineer. see? innovation. using the expertise and knowledge of 'them' for our benefit. its not wrong , no. so yeah, RISE UP EVERYBODY!


the new media is the fastest and most efficient way to start this. if 'they' can conquer the world, why cant we?? remember, right from the beginning of khilafah Islamiyah from 632 Masihi right to its downfall on 3 march 1924 spans over 1292 years! but in less than 90 years , the West has literally taken control of the international media, economy, banking system, monetary notes, entertainment, food *fastfoods mostly*, politics -we need someone who would really use OIC to fight against the UN.and even if the govt needs a change for that, then be it.dah berapa kali Malaysia menjadi Pengerusi OIC, tapi Palestin still ditawan dan disembelih. mana kuasa ISLAM?! enough with the money and sex scandals lah.nampak sangat lame.people are not stupid okay?- , and lots of others. how did they do it? KNOWLEDGE. we have al-Quran, but they are the ones studying it. we have resources *oil* but they are the one controlling monetary notes. but remember, we have Him and Him only to rely on. and they dont have that.


one day *diramalkan 2050, im not going to wait that long* ISLAM akan menawan dunia.sangat bertepatan dengan hadith Nabi *tak ingat mana* yang mengatakan Khilafah Islamiyah akan tertegak semula dan ketika itu, Kiamat sudah sangat sangat sangat hampir. ISLAM will shine.takbir! ALLAHUAKBAR!
the question is, are you with me?


FIRE UP THAT JIHAD IN YOU

Wednesday, April 20, 2011

permataku


permataku

Sunyi…selubungi malam…
Mengusik minda yang terlontar jauh…
Masih hangat terasa …
Tangan yang membelai yang mengusik manja…
Daku damba kasihmu…
Biar jadi pedoman…
Buat penyuluh jalan kugapai impian…

Angin…kau nyanyikan lagu…
Untuk permataku…tenang selalu…
Bayu…sampaikan berita…
Daku kini ceria…aman dan bahgia…
Selimutkan rinduku bersama malammu…


Hadirlah…kau dalam mimpiku…
Agar kau selalu…ada disisiku…
Rindu belaian kasihmu…Rindu senyumanmu…
Penawar lukaku…
Dengarkan laguku…hadiah untukmu…
Jasa dan baktimu ku kenang selamanya…

Angin…kau nyanyikan lagu…
Untuk permataku…tenang selalu…
Bayu…sampaikan berita…
Daku kini ceria…aman dan bahgia…
Selimutkan rinduku bersama malammu…

Dikaulah cahaya…
Bila malam menjelma…
Kasihmu membawa ke syurga…
Dan redha yang Esa…

Angin…kau nyanyikan lagu…
Untuk permataku…tenang selalu…
Bayu…sampaikan berita…
Daku kini ceria…aman dan bahgia…
Selimutkan rinduku bersama malammu


terasa damai sangat bila dengar nasheed ini.kenapa? sebab tibatiba terasa rindu kat mak & abah.bila berjauhan, rasa rindu. lumrah? memang la. without them we're nothing.we wont be here.i wont even be writing this.hmm pernah tak terfikir: what would it be like untuk melihat ibu ayah sebagai, well, single? would be fun right, to visit the past and see them during their younger days.it'd be awkward at first.kenapa, sebab dari kecil lagi, kita kenal mereka sebagai ibu dan ayah.somehow they meet, and we came into being.terlalu banyak yang telah mereka lakukan.ingat lagi waktu kecil dulu.sungguh nakal kot.hehe.anyway,masa muda yang ada, guna sebaiknya untuk penuhi impian mereka pula.oleh itu, untuk jadi ana yang soleh, selaluselalukanlah doa ya!
Ya Allah
Rendahkanlah suaraku bagi mereka
Perindahlah ucapanku di depan mereka
Lunakkanlah watakku terhadap mereka dan
Lembutkan hatiku untuk mereka

Ya Allah,
Berilah mereka balasan yang sebaik-baiknya, atas
didikan mereka padaku dan Pahala yang besar atas
kesayangan yang mereka limpahkan padaku,peliharalah
mereka sebagaimana mereka memeliharaku.

Ya Allah,
Apa saja gangguan yang telah mereka rasakan
atau kesusahan yang mereka deritakan kerana aku
atau hilangnya sesuatu hak mereka kerana perbuatanku
jadikanlah itu semua penyebab susutnya
dosa-dosa mereka dan bertambahnya pahala kebaikan
mereka dengan perkenan-Mu ya Allah
hanya Engkaulah yang berhak membalas kejahatan dengan
kebaikan berlipat ganda.

Ya Allah,
Bila magfirah-Mu telah mencapai mereka sebelumku,
Izinkanlah mereka memberi syafa'at untukku.
Tetapi jika sebaliknya, maka izinkanlah aku memberi
syafa'at untuk mereka,sehingga kami semua berkumpul
bersama dengan santunan-Mu di tempat kediaman
yang dinaungi kemulian-Mu, ampunan-Mu serta rahmat-Mu... .

Sesungguhnya Engkaulah yang memiliki Kurnia Maha
Agung, serta anugerah yang tak berakhir dan Engkaulah
yang Maha Pengasih diantara semua pengasih.

Amin Ya Rabbul Alamin..
p/s: curi curi nih..

Monday, April 18, 2011

salam imtihan

ya.as the name suggests, imtihan semakin dekat.baru sahaja mendapat confirmation yang imtihan di-lambat-kan lagi.katanya, 23 Mei ini (walaupun ada uraura jadi 16 mei semula).agak gembira sebenarnya, sebab dapat la revise madahmadah dan Al-Quran lebih sikit.but the drawback?


lagi pendek cuti sem =='


takpelah,tak kisah~ hmm.alhamdulillah,halaqah tasmi' ana dikurniakan ustaz yang agak err.. sempoi. yaaa, sempoi's the word.rasanya,ustaz ana la yang paling cool time halaqah.tapi denda nya.. ehehehe, mau fit sertamerta!

Saturday, April 16, 2011

secerah pawana

life must go on ..^^ one day..

Seindah sedamai pantai melambai gemalai
Begitulah hati merindu kasih yang padu
Bagaikan pepasir basah disimbah lautan
Begitulah perjuangan ini
biar basah dengan iman dan ukhwah


Kita ingin segalanya indah
Sebersih pasir pantai memutih
Seindah dan secerah pawana
Berseri ukhwah dipupuk kasih

friendship blooms

"The example of a good companion and a bad companion is like that of the seller of musk, and the one who blows the blacksmith’s bellows. So as for the seller of musk then either he will grant you some, or you buy some from him, or at least you enjoy a pleasant smell from him. As for the one who blows the blacksmith’s bellows then either he will burn your clothes or you will get an offensive smell from him."
its quite simple actually, to understand how life on earth works. Allah the Most High has brought us to life here, in order to test us. He gives everything we asked for, and in return the only thing He requested was for us to worship Him. thats all. but during that journey of life, the short period of time often left us searching and wandering alone in the dark  without knowing our true purpose of living. but Allah would never leave us wandering. He would always show us the true way. because His rahmat of Rahman and Rahim is all over the place, never ending and scattered throughout. once we realized what is our true objective, who we really are, we must seek ways to achieve and attain that aim and ambition.. for the benefits of ourselves.


thats when friends come in.

Friday, April 15, 2011

the 1000 mile journey

yakin,yakin,yakin,yakin,yakin,yakin.. chanting this to keep my confidence high!

alhamdulillah..
segala pujian bagi Dia yang memudahkan segalagalanya.


kadang terkeliru antara medik atau actuarial science.ya lah,duadua bidang diminati.tapi Dia permudahkan segalanya.saatsaat menghampiri waktu pengumuman interview,petunjuk dan jawapan istikharah datang berbagai.


dan kini, ana yakini ini jalan terbaik untuk ana.


moga first step ini, the most crucial and important, adalah first step yang paling tepat buat ana.
doakan ya!


26 april 2011
Hr 1400
anggerik mall shah alam
Perubatan :) :) :)

a thousand miles journey begins with one single step.the journey wont be easy, but HE did promise to be by our side as long as we want Him to..

true enough..kan? :)

Saturday, April 9, 2011

kamu tidak faham

مَنْ يَهْدِ اللَّهُ فَهُوَ الْمُهْتَدِي وَمَنْ يُضْلِلْ فَأُولَئِكَ هُمُ الْخَاسِرُونَ
Sesiapa yang diberi petunjuk oleh Allah, maka dialah yang mendapat petunjuk; dan Sesiapa yang disesatkan Allah, maka merekalah orang-orang yang merugi.
- Surah al-A'raf : 175

bukan mudah memelihara apa yang patut dipelihara,apatah lagi apabila ia tidak lagi indah seperti yang diharapkan.

biasa bukan? apabila mula mengenali sifatsifat manusia, hati kita terus tertambat untuk mendalami perihal ia yang penuh misteri. namun adakalanya,sifat ingin tahu itu bisa memakan diri.dan bila ia benarbenar memakan diri, pedihnya bukan kepalang.


jujur, ana bukanlah seorang yang pandai memahamkan apa yang dilihat dan dirasa di depan mata melalui tafsiran yang tepat.dan selalunya baitbait yang tidak tepat juga akan terpacul untuk melisankan tafsiran itu. manusia, biasalah membuat silap. dan selalunya teguran datang dalam pelbagai bentuk. petunjuk.

yang kerap menjadi persoalan, bagaimana teguranteguran itu datang.ana sendiri tak faham.barangkali takkan?very unexpected.sometimes expected.hmm,entahlah.

namun satu yang ana yakin.dalam segala kekeliruan hidup yang berlaku,hanya ada satu jalan keluar yang,biiznih, boleh menenangkan hati dari terus runsing.

KEMAAFAN.[senang memberi.tapi jangan harap mudah diterima.itu pentingnya doa.]

dengan menghulurkan kemaafan,hanya doa sahaja yang mengiringi.ya,kalau segalagalanya terasa complicated, pause, and say to yourself how beautiful or sweet it is to let the feeling of forgiveness wash thru you.imagine,out of the normalcy of life,how a simple "It's ok" would mean a lot to someone. and what if you could be that person who said it?

Subhanallah! You wouldnt know how happy you would be afterwards if you dont try it. and believe me you,that happiness would go on to sift thru the thickest fog and eventually encapsulates everyone around you.when you learn to forgive and forget,youll learn to be happy.

dalam kekeliruan,yakinlah petunjuk-Nya ada dimanamana.ceruk mana sekalipun,hatta jauh ke dalam dasar gua,pertolongan Allah sentiasa ada.rahmat-Nya berada dimanamana.dengan sifat Rahman-Nya, Allah menciptakan segalagala yang diperlukan manusia tanpa membezakan ketaatan atau kederhakaan seseorang hamba kepada Dia.namun,rahmat itu bersifat sementara di dunia sahaja.hanya di situ rahmat dari pancaran Rahman-Nya.namun,dengan sifat ar-Rahim yang hanya paling layak bagi Dia,ia membawa sehingga ke akhirat.di mana terletaknya Kebahagiaan hakiki atau Azab abadi.

pilihannya,terletak pada diri sendiri.either we choose to be happy, or grieve our mistakes.haha.dah jadi macam chant,"forgive and forget".the truth is,it's no merely a statement.it's honesty.and when that honesty isnt accepted,its not the end of the world yet.it just gets better.why?because we'll meet more people to learn more things.more things to go thru.more experience to savour.the world is just so big and vast and wide and spacious and exciting and thrilling to be explored, that making the wrong decisions could render us backwards.

tak faham?sama la.entry ini bukan sahaja sengaja ditulis sebagai percubaan setelah tamat bacaan Blink.tapi sebenarnya, lebih kepada menulis apa sahaja yang terlintas dalam minda.a messy mind produces messy thoughts.and a working mind is fuelled by a full stomach.dont worry.the latter has nothing to do with the first.im just rambling.

"Matahari di mana? DIkelilingi Bumi atau MEngelilingi Bumi?"
Siapa faham buccaulisme/baccaulisme/buccalisme (tak tahu eja) sila terang kan terimakasih.
[subnotakaki:perli]

when we know a person,the initial thing that we urge ourselves to know is his (or her if u'd like it) name.eventually,over the course of the years we know deeper and deeper about that person.but at the end of the day,that person would just be a friend who happened to drop by and taught us a lot of things about life. and with the ever-confusing twist of fate, he has to say byebye.but like they always say;

FRIENDS COME AND GO IN YOUR LIFE,BUT ONLY TRUE ONES LEAVE FOOTPRINTS IN YOU HEART.

kita nilailah sendiri.dah besarkan? janganlah disebabkan kita meletakkan harapan yang menggunung tingginya kristal, kita berdukacita apabila ia dihablurkan.err faham kan? sambung.yang penting, BERPIJAK PADA REALITI.ambil kira segala jenis elemen.vital or non-vital.fikir elokelok.kemudian tanyalah hati.tanya Tuhan.logik tak harapan itu?setanding tak dengan usaha? the power is in your hands.

hmm,dari dulu.tak pernah lekang.kebetulan atau disengajakan?isu ini isu itu datang dan pergi.pernah terpana,terduduk,tertanya,terkeliru,tergelak.. macammacam la.yang penting,segalanya mengajar satu pengajaran yang penting.nak huraikan sini juga ke?panjang sangat pula nanti.tengoklah macam mana.apa yang penting (kerjaaasama~ -abaikan-) ,kehidupan tak perlu di'bond' atau attach melainkan dengan Tuhan.mm.entah.ingat nak untai,rupanya semakin rumit adala.. =.=

ah! tulis saja~

berukhuwah kerana Dia.. perlukah kekeliruan? hati yang telah menemui sakinah -makin kerap diuji? dengan hati yang sentiasa berubahubah pula? dua dalam satu.ana pun keliru.kejap ini,kejap itu.hmm.

biarlah.memeningkan kepala sahaja fikir.maafkan,let go.
kasar? hmm,mana yang lagi baik? fikirkan.dah selalu sangat kan?baik diam sahaja.

Friends on that Day will be foes, one to another except the Righteous. 
- Surah Az-Zukhruf: 67

tak nak ke jadi macam seperti ini?menjadikan ia suatu kenyataan bagi kita?ya ya.berkata,sangat senang.tapi sebenarnya ia menuntut kesefahaman yang amat tinggi.sukar nak cari itu.

"Youre just so complicated."
"And so are you."

lemme make it easier for you.truth is,you can never dive into someones mind.you can never tear it open and objectively sort it out.you can never make a person be who you want...

NO MATTER HOW HARD YOU TRY

p/s:and i dont even know kenapa title post ini adalah 'itu'.messy mind at work.but its relieved.(~.~)
p/p/s: aku tak gila.(masih teringat yg ini.)

Sunday, April 3, 2011

meredhai :)

bukan tidak mahu, tapi menjaga hati. biarlah Allah saja yang tahu.


i want to die with my forehead on the ground,
the Sunnah in my heart,
Allah on my mind,
Quran on my mind,
And tears in my eyes..

menggapai cita

jika ana kata ,
di dunia ini, hanya yang terbaik dan terkuat akan menang.. antum setuju?


jika ana kata ,
di dunia ini, hanya yang berusaha sungguhsungguh melebihi orang lain sahaja yang akan dapat apa yang dicita.. antum setuju?


jika ana kata ,
di dunia ini, mustahil untuk keajaiban berlaku bagi mereka yang tidak pernah berusaha.. antum setuju?


hakikatnya,
terlalu banyak perkara di dunia ini yang tidak boleh digapai.. walau sejauh mana pun kita berusaha.kita rasa dah berusaha bersungguhsungguh.tapi Allah lebih mengetahui.kita rasa dah doa banyakbanyak.tapi Allah lebih mengetahui.bukan segala yang dihajat,diusaha dan didoa akan kita dapat.kerana Allah lebih mengetahui..


some are meant for us, while some are just not ours.


Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.
- Surah Al-Baqarah : 216


ana pernah berharap untuk capai banyak perkara.looking back, it was as if i had no other ambitions:
menjadi terhebat - pernah
menjadi known - pernah
menjadi pandai - pernah
menang banyak acara - pernah
jadi tu jadi ni - pernah


TAPI,
tak semua ana berjaya capai.boleh kata, tiada langsung!tapi ana tak pernah berputus asa untuk berharap.walaupun ana tahu kadang space and time-constrain serta usaha yang sikit tidak memungkinkan ana untuk capai semua itu.kalau nak disenaraikan, berjela.namun dalam banyakbanyak yang dicitakan itu, ada satu citacita yang tidak pernah luput sejak dari ana kenal apa itu manusia sampai sekarang.


to be someone.


ana mungkin takkan dapat gapai cita yang lain.mungkin kalau ana berharap menjadi actuarist, tapi tempat untuk ana lebih kepada bidang perubatan (amiin~) , ana tak kisah. yang penting dengan pekerjaan yang ana lakukan, ana dapat jadi someone.bukan untuk membangga atau riak.tapi supaya ana dapat lakukan something untuk masyarakat. dari kecil sampai sekarang, i cant help but feel that sumn is just not right with our society.dan ana berharap ana dapat mengubah kenyataan itu.


ya,
18 tahun.umur yang muda untuk berharap jauhjauh,bercita tinggitinggi.tapi bukankah Usamah bin Zaid RA sudah menjadi Panglima Perang termuda ketika ini?bukankah Al-Fateh itu yang menaiki takhta pada usia 19 tahun, kemudiannya dikenali sebagai manusia hebat yang membuka Konstantinopel dengan kekuatan mental, fizikal, dan spiritualnya?


waktu muda inilah sepatutnya kita merancakkan segala usaha mencapai impian.terlalu banyak yang boleh dilakukan dengan kudrat dan semangat yang berkobar!ana jadi pelik, kenapa mereka mengatakan zaman tuatua adalah "usia emas", walhal zaman mudamuda inilah telah lahirnya ramai pencetus revolusi dan penggerak bangsa.golongan yang lantang suaranya dan bisa menggegarkan pimpinan yang lena di kerusi pemerintahan!


sungguh, kenyataan tentang usia emas ini perlu ditukar.kerana zaman muda adalah zaman keemasan yang sebenar!


Dari Aisyah r.a : Rasulullah saw bersabda, "Apabila salah seorang kamu bercita-cita maka hendaklah ia perbanyak, kerana ia hanya meminta kepada Tuhannya."
- Sahih, Riwayat Thabrani dalam Al-Ausath dari Aisyah [0532]
Kitab Al-Jamiush Shaghir


ana yakin , walaupun nanti "mungkin" ada citacita ana yang tak tergapai, kenyataan itu bukannya penghalang untuk ana putus asa awalawal!yang penting, change for a greater good. :)


DONT ERASE YOUR FUTURE.

p/s: actuary ke medic? =_="

Friday, April 1, 2011

the bridge of forgiveness

ask yourself: how far can we forgive, and how often?


in a world like this, so vast and wide yet full of souls of different needs and likes, giving forgiveness has become an act of humankind so sincere and loving that even the Prophet Muhammad SAW has once said, on the authority of Anas, who said: I heard the messenger of Allah say:


Allah the Almighty has said: “O son of Adam, so long as you call upon Me and ask of Me, I shall forgive you for what you have done, and I shall not mind. O son of Adam, were your sins to reach the clouds of the sky and were you then to ask forgiveness of Me, I would forgive you. O son of Adam, were you to come to Me with sins nearly as great as the earth and were you then to face Me, ascribing no partner to Me, I would bring you forgiveness nearly as great as its.


once, there was a sahabat whom Rasulullah PBUH once showed the others as the promised occupant of Jannah.of course, the other sahabats started investigating ,just what kind of deed, that this particular sahabat does that gained him a place in Jannah.at last,it was known that this sahabat's amals were just the same as the others.but what differentiated him was that he would always forgave others.every night before closing his eyes,he would forgave everyone's mistakes, regardless who they are.


it seems easy to say- to give our forgiveness to those who once hurted us, tore our hearts and aggrieved our feelings.but is it that easy?



was there a time, that we were so upset with someone and the next day we accidently bumped into him or her, giving a sincere smile without the slightest hint of pretend? if so, then i'd like to congratulate u. why? because in you, you have that self-endurance (ketahanan jiwa) and a strong heart in the eyes of Allah SWT because Rasulullah PBUH himself told us that the strongest person amongst us is those who can suppress his anger in times that he is angry.


remember, لا تغضب.


therefore, to give our forgiveness requires both strengths of iman and inner self (jiwa)
 iman, because when we have the strongest faith of what Allah about to give us that we let go of what we have.the most important being, 'ego'. its when we are confident of Allah's promises that we can forgive others.
we need the strength of innerself because only those it will look upon a small problem as small and appreciate the lesson that big ones bring.


i know its hard.but i too have gone thru a phase where i had to make a hard decision.i thot that one was the hardest i could ever handle.but someone told me that there are still harder tests to come.and hopefully by that time,im strong enuf to face it.i learnt to forgive myself.


to receive forgiveness from God there are three requirements:


- recognizing the offense itself and its admission before God.
- making a commitment not to repeat the offense.
- asking for forgiveness from God.

if the offense was committed against another human being, or against society, a fourth condition is added:
- recognizing the offense before those against whom offense was committed and before God.
- committing oneself not to repeat the offense.
- doing whatever needs to be done to rectify the offense (within reason) and asking pardon of the offended party.
- asking God for forgiveness.
there are no particular words to say for asking forgiveness. However, Muslims are taught many phrases and words to keep repeating daily asking God’s forgiveness.for example:

- Astaghfiru-Allah, “I ask forgiveness from Allah”
Subhanaka-Allah humma wa bi hamdika wa ash-hadu al la Ilaha illa Anta astaghfiruka wa atubu ilayk, “Glory be to You, Allah, and with You Praise (thanks) and I bear witness that there is no deity but You, I ask Your forgiveness and I return to You (in obedience)”.
now,forgiving is like crossing a bridge.imagine that ure crossing a bridge.where ur only life utterly depends on it.with the river below so violent and the surface below ur feet so fragile.but somehow in the middle,someone told u..

"Look,dont u see that beautiful waterfall at the end? Go, and dont stop!"

as u cross this bridge, think about forgiveness.its difficult, but possible.
and that what gave u the strength to carry on.

many a times in our life, we face situations that we dont expect - broken relationships, broken trusts, blablabla, and all we do is sigh (women cry a lot.hehe.) .but one thing we'll learn,is that life must go on, and all the burdens must be unloaded thru forgiveness of urself and forgiveness of others.

once i forgave offenses, i noticed that i couldnt forget them but every time i remembered them, i smiled. there are no more pains brought just by the thought of them.after all,aint life just beautiful? despite all the hardships, pains, and difficulties life teaches us to be strong in facing any adversity while at the same time makes us compassionate to those who suffer.but still, how can we ever get the idea that if we dont forgive others theyll suffer?

Rasulullah PBUH himself was a man of forgiveness.he's kind heart and gentleness captivated the hearts of his mad'us.had he not been one, it'll be difficult for Islam as Rahmatan-lil-'aalamin.

By the grace of Allah, you (Muhammad) are gentle towards the people, if you had been stern and harsh-hearted, they would have dispersed from around you.
- Surah Al-Imran : 159

therefore,if u ever feel hurt..just remember the bridge of forgiveness.its DIFFICULT, but POSSIBLE.


derived source : http://southernmuslimah.wordpress.com

p/s : pardon me for some phrases are better off written in malay.i think.memartabatkan bahasa melayu lepas ni.yah! :)
p/p/s : sometimes all you can do is to laugh to keep urself from crying.