Wednesday, April 27, 2011

finding hikmah behind everything

needless to say, yesterday was a .. fun day. yes, quite so, since i never expected an interview would be like that. but nevertheless, we should still rejoice the experience and the magic of instant friendship from a brief period of time. alhamdulillah, all went well and we worked it out finely. back at home, told Abah what happened. well, never expected that he would suddenly share a story so meaningful and deeply engaging.. a story i would certainly rmb of its hikmah and message..



*
suatu hari, seorang bapa dapat merasakan ajalnya semakin hampir. dalam simpanan banknya, terdapat harta utk kedua anak lelakinya yang berjumlah lebih kurang rm200,000. maka dia memutuskan nak beri sorang rm100,000.kemudian dia panggillah keduadua anak itu. setelah dia cakap nak anakanak dia itu taat dan patuh kepada dia, dia kata,dengan duit rm100,000 itu dia nak mereka memulakan perniagaan dan bukan untuk tujuan lain.


'tapi dengan syarat: pertama tak boleh menagih hutang dari pelanggan. kalau ada yang nak berhutang, jangan sesekali minx. kedua perjalanan pergi dan balik kamu dari tempat kerja, jangan sesekali kena cahaya matahari. buatlah macam mana pun, tapi jangan kena panahan matahari. dah faham kan?'
'iskisk .. dah ayah..'
'oke baiklah. byebye , and salam.'
'ayah! ayah! jangan pergi dulu! waaa!'
'ish aku nak tidur laa.'
'oh sorry sorry..'
*lastlast tu reka*


anyways, ditariklah nyawa sang bapa.menangis lah kedua anak itu dan ibunya yang masih hidup. tapi, amanat dan janji tetap dipegang. perniagaan harus dimulakan..
'yosh!' kata si abang.
'ikuzoo!' kata adiknya.
*lagu naruto*


err.. apaapa lah =='


selang beberapa bulan perniagaan dijalankan,sang ibu datang menemui keduadua anaknya, ingin menanya khabar perniagaan. yang first, si abang.
'kamu jalankan tak amanah arwah ayah?'
'jalankan mak.'
so how?how? '
' :( makin merosot..'
'kamu ikut dan taat tak arahan arwah ayah?'
'yup..'
'macam mana?'
' pertama, jangan menagih hutang. saya tak pernah pun minta atau menagih hutang dari sapa2 yang saya beri hutang.saya biar kan mereka bayar bila mereka mahu. kedua, jangan kena matahari. pergi balik saya, saya naik teksi atau kereta. saya amat berhatihati mak.. tapi still,kenapa jadi macam ni?! isk isk..'
'sabar nak sabar..nanti mak tanya adik kamu..'


si adik:
'kamu jalankan tak amanah arwah ayah?'
'ye mak. saya buka perniagaan.'
'so macam mana?'
'alhamdulillah, segalanya baik. bisnes pun makin berkembang.kenapa mak?'
'kamu ingat pesan ayah kamu?'
'ingat mak,adik pegang utuh padanya.'
'ce cite ce cite..'
'pertama, jangan menagih hutang. saya tak pernah bagi hutang kepada orang, jadi tak perlu lah saya menagih hutang atau runsing tentang hutanghutang pelanggan. kedua, pergi balik saya jangan kena matahari. awal pagi sebelum matahari terbit, saya sudah buka kedai. saya stay sampai malam sehingga matahari terbenam..alhamdulillah.'
'oh..k k.'
*
selesai cerita.*abaikan yang reka lebihlebih tu ya*.the point is, kenapa si adik berjaya dan abang tak?macam mana dia buat? cara berfikir dan menafsir my friends. si abang, menafsir bulatbulat kata2 ayahnye.dia gagal melihat hikmah yang cuba disampaikan si ayah.lihat apa yang jadi. adiknya? berbeza pandangan nya.tetap berjaya melaksanakan pesanan ayahnya, tapi pada masa yang sama, dia juga nampak apa yang di mahukan ayahnya. nampak pelik pada awalnya bukan? tapi lihat apa yang jadi. sebenarnya dalam kehidupan, thats how we should view and do things.finding the hikmah.tujuan yang sama, tapi outcome yang berbeza.macam asseser ana cakap semalam waktu kami editedit last minute sebelum dia test bridge itu..' that small change makes a lot of difference u know.' i couldnt agree more :)
lesson number one: mencari yang tersirat dan menyuratkannya. faham x? emm like this. anything that comes across u and seems hidden, u reveal it and use it to ur benefit and others. how others? u help them .if its material, give. if its knowledge, share. "tangan yang memberi lebih baik dari tangan yang menerima" :) .so, jadilah tangan yang memberi supaya tangan yang menerima dapat menyambung tugas memakmurkan bumi..kan kan? syukran :) 
*ana dalam pertimbangan nak derma organ.whos with me?*


lesson number two: COMMITMENT.si abang buat apa yang disuruh. tapi mungkin kurang commitment. say, mungkin sekali dia buka kedai same cam orang buka office. di manakah commitment terhadap pelanggan? si adik pula ikut cakap ayah. tapi dalam context commitment yang lebeh. keluarnya awal, dan pulangnya lewat. commitment yang tinggi terhadap pelanggan dan perniagaan.kenapa ana kata pelanggan dulu? sbb mereka yang akan memajukan atau merosotkan perniagaan.kita hanya menyediakan fasiliti dan produk utk mereka menentukan jatuh naik perjalanan kita. hehe masuk bisnes strategy pulak.sorry2.anyways, tu la dia.pelanggan nampak kedai si adik.mereka tahu kedai nya di mana dan nampak seolaholah sentiasa terbuka- always there for them. dalam hidup, commitment terhadap task adalah yang terbaik u can give to ur institution.thats the fastest way *i think* to become 'someone' in ur society.commitment propels you, and that same commitment juga yang menambat hati para pelanggan si adik. so, think about it~


maka dengan ini, kita renung dan kita fikir.begitu banyak masa yang ada tapi apa yang kita buat dengannya? majukanlah diri my friends..enough daydreaming and berangan pada apa yang belum pasti.mana yang boleh serah pada takdir, then do it.tak perlu peningpening.doa dapat segalagala yang terbaik sudah cukup.tambah lagi dengan usaha.*suka dengan equation kejayaan seorang sahabiah*.kenapa ana kata majukan diri?


fikir, kita bersungguh kata menentang zionis dan sebagainya.tapi kita masih beli produk dan barangan mereka *starbucks dgr kata sudah HARAM ya.boleh tanya JAKIM* .even ana pun.ia tidak boleh di elak.sebab? kurangnya produk muslim di pasaran.sebab?tak ramai yang nak ceburi.sebab? tak ramai yang ada kesedaran. sebab? ramai yang masih LEKA dan MAIN MAIN! tak sedar ada tanggungjawab untuk agama. come on.cukuplah dengan hedonisme apa sume tuh.gig sana gig sini.couple mapel, tak romantic lah.buat dosa, romantic la SANGAT.kacau kacau anak dara orang tepi jalan, lepak bising bising, gaduh pasal benda remeh, rempit tak sudah sudah *tak cool oke?* ,bercakap pasal hiburan lagha kat tv je manjang.. *jujur ana makin jelik baca berita di media cetak ataupun tv.byk sgt yg tak perlu! hiburan sana sini.rumah tangga artis pun nak bising ke? se**gal.rumah tangga kita di Palestin letak last2 tym dah nak habis.sikit pulak tu.ya, sangat membantu dan  memberi semangat.terima kasih banyakbanyak sbb melalaikan masyarakat dgn hiburan je lebih!*..buang masa sungguh! buat malu agama dan kaum je.merendahkan martabat maruah diri sendiri.padahal ISLAM dah letak maruah dan martabat manusia setinggitinggi nya.tak sedar kemungkinan besar dengan benda benda itu lah kita akan di hukum balik di 'sana' nanti.please, sedar lah.majukan diri.enough is enough. *maaf agak emo sikit tapi ini yang terbuku selama ni* .


satu lagi, kita juga lantang melaungkan penentangan terhadap zionis dan israel dan amerika dan sekutusekutu mereka yang penuh kutu tu.tapi sedar atau pun tidak , medium yang kita pakai *mostly* comes from their own shore.tengok, laptop yang kita pakai, brand apa? sape yang buat? MEREKA. ada laptop dari malaysia atau golongan muslim 100% setakat ni? i dont think so. even Blogger atau Wordpress hatta web browser dan OS yag kita pakai pun dari mereka. so where are our strengths? my Muslim brothers and sisters, i know that outside there, there are some of you who *alhamdulillah* have the skills and knowledge to make the same stuffs. and would be more *alhamdulillah* if you are the one who is the frontier of a new world conquered by ISLAM. i know we can also make better technologies. Sultan Muhammad al-Fateh has proven that when he made a new cannon by using the expertise of Urban, a Portugese weapon engineer. see? innovation. using the expertise and knowledge of 'them' for our benefit. its not wrong , no. so yeah, RISE UP EVERYBODY!


the new media is the fastest and most efficient way to start this. if 'they' can conquer the world, why cant we?? remember, right from the beginning of khilafah Islamiyah from 632 Masihi right to its downfall on 3 march 1924 spans over 1292 years! but in less than 90 years , the West has literally taken control of the international media, economy, banking system, monetary notes, entertainment, food *fastfoods mostly*, politics -we need someone who would really use OIC to fight against the UN.and even if the govt needs a change for that, then be it.dah berapa kali Malaysia menjadi Pengerusi OIC, tapi Palestin still ditawan dan disembelih. mana kuasa ISLAM?! enough with the money and sex scandals lah.nampak sangat lame.people are not stupid okay?- , and lots of others. how did they do it? KNOWLEDGE. we have al-Quran, but they are the ones studying it. we have resources *oil* but they are the one controlling monetary notes. but remember, we have Him and Him only to rely on. and they dont have that.


one day *diramalkan 2050, im not going to wait that long* ISLAM akan menawan dunia.sangat bertepatan dengan hadith Nabi *tak ingat mana* yang mengatakan Khilafah Islamiyah akan tertegak semula dan ketika itu, Kiamat sudah sangat sangat sangat hampir. ISLAM will shine.takbir! ALLAHUAKBAR!
the question is, are you with me?


FIRE UP THAT JIHAD IN YOU

9 comments :

keroppi (=^,^=) said...

im in!im in! yah!kalau bukan kita siapa lagi!!inilah semangat yg kita mahukan.. saban hari berita tentang kesedaran dlm akbar ada..tapi 2 muka surat x sampai =,=" mmg rugi langgan paper skrg ni,berbanding dgn dahulu,setiap page adalah dakwah,wasilah untuk menaikkan semangat pemuda! istiqamah ya! (^_^)

p/s:nk derma organ jgak! :) proud to save others,for the sake of deen!

Sir Dr. Afiq said...

keroppi: alhamdulillah! mari kita bangkit ramairamai.jeles tgk MESIR je.hehe.xde lah.kite ada cara lain.cara yang sesuai.yup,macammacam dah dikontrol sampai kepada sistem dlm negara pn ada terkena tempias2 nya.sumn has to be done kan? and sumones gotta do it. sape lagi kalau bukan kita.

ps: mari derma jantung utk jadi degupan bakal mujahid!

halawatul iman said...

TAKBIR!!~ALLAHUAKBAR!~
so true.reaaly,,the scandals and stuff being displayed in todays headlines are so lame.mane prbhn yg dijanjikan by the gov? trigt kata2 seseorg dipihak 'atasan',,"mahasiswa kita lesu.tiada perkembangan dan percambahan minda."that's wrong i believe.mahasiswa kini tidak lesu dna insyaAllah mereka mampu lakukn prubhn dan tajdid keadaan semasa.
moga kata2 ini siring dgn prbuatan amalan kita,insyaAllah~

Izzati said...

Allahu Akbar!

count me in! count me in!

lets build the ummah!

thanks for the 'hammasah'.

alhamdulillah. :)

haniefarhanahamdi. said...

everything that u wrote is sooooo true.
thanx 4 sharing and reminding. it make me more enthusiastic to become a better muslim.
p.s. insyaAllah will be donating my organ too. hopefully i can help to do it for uguys, planning to pursue medic :)

Soffea Rahim said...

perghhhh post terbaikkk dari ladang lah ! syabas-syabas(eceehh). Mana butang like ?Mana butang like ?mana ?mana ?Serious ke sal derma organ ?when alive or when..kau telah dijemput olehNYA ?hehe.Yeah bro,i'm with you,Insyaallah.pasti.Insyallah :))

Zalikha said...

yosh!

Asfarina =) said...

Salam. pernah baca surat remaja 19 tahun nk bg surat kt PM x? sila2.

http://www.facebook.com/notes/oh-media/surat-seorang-remaja-kepada-perdana-menteri-malaysia-dato-seri-najib-ohmediamy/10150151385901042

Sir Dr. Afiq said...

halawatul iman: mogamoga dipermudahkan segala urusan itu.insyaAllah~

sis izzati: yup!lets do it together.that means,everyone.afwan too~

haniefarhanahamdi: UC.and yeap,goodluck with ur life plan!

soffea: err.that..depends.hehe.life is in HIS hands.kita hanya merancang.

zalikha: :)

asfarina: syukran.sudah dibaca.thx!