Saturday, April 9, 2011

kamu tidak faham

مَنْ يَهْدِ اللَّهُ فَهُوَ الْمُهْتَدِي وَمَنْ يُضْلِلْ فَأُولَئِكَ هُمُ الْخَاسِرُونَ
Sesiapa yang diberi petunjuk oleh Allah, maka dialah yang mendapat petunjuk; dan Sesiapa yang disesatkan Allah, maka merekalah orang-orang yang merugi.
- Surah al-A'raf : 175

bukan mudah memelihara apa yang patut dipelihara,apatah lagi apabila ia tidak lagi indah seperti yang diharapkan.

biasa bukan? apabila mula mengenali sifatsifat manusia, hati kita terus tertambat untuk mendalami perihal ia yang penuh misteri. namun adakalanya,sifat ingin tahu itu bisa memakan diri.dan bila ia benarbenar memakan diri, pedihnya bukan kepalang.


jujur, ana bukanlah seorang yang pandai memahamkan apa yang dilihat dan dirasa di depan mata melalui tafsiran yang tepat.dan selalunya baitbait yang tidak tepat juga akan terpacul untuk melisankan tafsiran itu. manusia, biasalah membuat silap. dan selalunya teguran datang dalam pelbagai bentuk. petunjuk.

yang kerap menjadi persoalan, bagaimana teguranteguran itu datang.ana sendiri tak faham.barangkali takkan?very unexpected.sometimes expected.hmm,entahlah.

namun satu yang ana yakin.dalam segala kekeliruan hidup yang berlaku,hanya ada satu jalan keluar yang,biiznih, boleh menenangkan hati dari terus runsing.

KEMAAFAN.[senang memberi.tapi jangan harap mudah diterima.itu pentingnya doa.]

dengan menghulurkan kemaafan,hanya doa sahaja yang mengiringi.ya,kalau segalagalanya terasa complicated, pause, and say to yourself how beautiful or sweet it is to let the feeling of forgiveness wash thru you.imagine,out of the normalcy of life,how a simple "It's ok" would mean a lot to someone. and what if you could be that person who said it?

Subhanallah! You wouldnt know how happy you would be afterwards if you dont try it. and believe me you,that happiness would go on to sift thru the thickest fog and eventually encapsulates everyone around you.when you learn to forgive and forget,youll learn to be happy.

dalam kekeliruan,yakinlah petunjuk-Nya ada dimanamana.ceruk mana sekalipun,hatta jauh ke dalam dasar gua,pertolongan Allah sentiasa ada.rahmat-Nya berada dimanamana.dengan sifat Rahman-Nya, Allah menciptakan segalagala yang diperlukan manusia tanpa membezakan ketaatan atau kederhakaan seseorang hamba kepada Dia.namun,rahmat itu bersifat sementara di dunia sahaja.hanya di situ rahmat dari pancaran Rahman-Nya.namun,dengan sifat ar-Rahim yang hanya paling layak bagi Dia,ia membawa sehingga ke akhirat.di mana terletaknya Kebahagiaan hakiki atau Azab abadi.

pilihannya,terletak pada diri sendiri.either we choose to be happy, or grieve our mistakes.haha.dah jadi macam chant,"forgive and forget".the truth is,it's no merely a statement.it's honesty.and when that honesty isnt accepted,its not the end of the world yet.it just gets better.why?because we'll meet more people to learn more things.more things to go thru.more experience to savour.the world is just so big and vast and wide and spacious and exciting and thrilling to be explored, that making the wrong decisions could render us backwards.

tak faham?sama la.entry ini bukan sahaja sengaja ditulis sebagai percubaan setelah tamat bacaan Blink.tapi sebenarnya, lebih kepada menulis apa sahaja yang terlintas dalam minda.a messy mind produces messy thoughts.and a working mind is fuelled by a full stomach.dont worry.the latter has nothing to do with the first.im just rambling.

"Matahari di mana? DIkelilingi Bumi atau MEngelilingi Bumi?"
Siapa faham buccaulisme/baccaulisme/buccalisme (tak tahu eja) sila terang kan terimakasih.
[subnotakaki:perli]

when we know a person,the initial thing that we urge ourselves to know is his (or her if u'd like it) name.eventually,over the course of the years we know deeper and deeper about that person.but at the end of the day,that person would just be a friend who happened to drop by and taught us a lot of things about life. and with the ever-confusing twist of fate, he has to say byebye.but like they always say;

FRIENDS COME AND GO IN YOUR LIFE,BUT ONLY TRUE ONES LEAVE FOOTPRINTS IN YOU HEART.

kita nilailah sendiri.dah besarkan? janganlah disebabkan kita meletakkan harapan yang menggunung tingginya kristal, kita berdukacita apabila ia dihablurkan.err faham kan? sambung.yang penting, BERPIJAK PADA REALITI.ambil kira segala jenis elemen.vital or non-vital.fikir elokelok.kemudian tanyalah hati.tanya Tuhan.logik tak harapan itu?setanding tak dengan usaha? the power is in your hands.

hmm,dari dulu.tak pernah lekang.kebetulan atau disengajakan?isu ini isu itu datang dan pergi.pernah terpana,terduduk,tertanya,terkeliru,tergelak.. macammacam la.yang penting,segalanya mengajar satu pengajaran yang penting.nak huraikan sini juga ke?panjang sangat pula nanti.tengoklah macam mana.apa yang penting (kerjaaasama~ -abaikan-) ,kehidupan tak perlu di'bond' atau attach melainkan dengan Tuhan.mm.entah.ingat nak untai,rupanya semakin rumit adala.. =.=

ah! tulis saja~

berukhuwah kerana Dia.. perlukah kekeliruan? hati yang telah menemui sakinah -makin kerap diuji? dengan hati yang sentiasa berubahubah pula? dua dalam satu.ana pun keliru.kejap ini,kejap itu.hmm.

biarlah.memeningkan kepala sahaja fikir.maafkan,let go.
kasar? hmm,mana yang lagi baik? fikirkan.dah selalu sangat kan?baik diam sahaja.

Friends on that Day will be foes, one to another except the Righteous. 
- Surah Az-Zukhruf: 67

tak nak ke jadi macam seperti ini?menjadikan ia suatu kenyataan bagi kita?ya ya.berkata,sangat senang.tapi sebenarnya ia menuntut kesefahaman yang amat tinggi.sukar nak cari itu.

"Youre just so complicated."
"And so are you."

lemme make it easier for you.truth is,you can never dive into someones mind.you can never tear it open and objectively sort it out.you can never make a person be who you want...

NO MATTER HOW HARD YOU TRY

p/s:and i dont even know kenapa title post ini adalah 'itu'.messy mind at work.but its relieved.(~.~)
p/p/s: aku tak gila.(masih teringat yg ini.)

2 comments :

Soffea Rahim said...

Bagaimana pula kalau we need to hit that someone first,bru boleh forgive dy.? I hate to admit but demn it works ! I did it to my brother ( hehe abusing sis ) and then I apologise . No ? sheesh.huahua ;)

Sir Dr. Afiq said...

u shouldve hit harder. HAA.