Thursday, July 28, 2011

dilunakkan HATIHATI kami di sini


alhamdulillah..for more than a few months ive been in DQ,a lot of things have changed,for me.am i thoroughly grateful for being accepted? more than you know :) for once,i never thought i'd be there.well,i did hope,but not imagining to be a part of it.fikirnya..lepas spm mungkin sahaja terus parttime at Borders or L-ing.but,He has better plans for me.and i do have to thank Ustaz Wan Noh for introducing me to this place.syukran Ustaz..alhamdulillah,ana sudah di sini.. :)

now,i mentioned changes didnt i?

Changes

.. :) tak tahu macammana nak mula.but then all i can say,"dalam masa less than one and a half year, sangat banyak benda yang dipelajari". before,ive never heard of anything like 'diskusi' or 'seminars'.to me,diskusi was dorm punya halaqah and seminar was either die-hard brainstorming untuk exams or seminar kepimpinans or seminar nilam (?) .well yeah,maybe the reason why was that it was still secondary years.but hey.even in tertiary years,i know how much course work and assignments yang banyak kadangkala boleh mencekik masa yang ada.time management..we're not going to talk about that.di sini, alhamdulillah.kebanyakan masa yang ada hanya lah untuk aktiviti menghafaz.yang sememangnya tak la sampai 24 jam menghafaz..no.cuma,af'al harian yang agak mudah dan ringkas mengisi jadual.kuliah tasmi dari pagi hingga tengahari,smbung dengan kuliah hingga asar..kalau ada.kuliah agama di sebelah malam dalam tiga kali seminggu.hasilnya, terdapat banyak masa di sebelah petang dan malam yang kadang tidak terisi dengan apaapa,sekadar ziarah sahabatsahabat atau mengadap bahan bacaan.

maka,timbullah idea dari sahabatsahabat,nak anjurkan diskusi yang sangat ana welcome kan dengan tangan yang terbuka.jika sewaktu semester satu dulu, Akh Marwan kerap kali adakan diskusi di auditorium di sebelah petang selepas asar.dari situ lah ana mula kenal budaya diskusi yang sememangnya dibudayakan quite well di sini.topik perbincang sangat diverse.engaging? no doubt lah kalau akh marwan yang berhujah.senang cerita, tiada ruang untuk rasa mengantuk menyelinap macam biasa yang berlaku time ceramahceramah lain..hehe.kadang, dianjurkan di bilikbilik sahabat.ala, bukan nya susah pun.buat pengumuman via phone.sedia tempat,sedia tajuk, letak biskut dan air teh..jalan.mudah sahaja nak pupuk budaya berdiskusi :)

mungkin ramai yang anggap, soal tajuk perbincangan yang nampak mudah dan over mencabar tidak sesuai atau belum setaraf dengan umur kami.namun ana kata, budaya sebegini lah yang sudah lama hilang dalam mahasiswa.sebab bagi ana,diskusi yang open sebegini lagi engaging dan kritis.tidak terikat dengan apaapa protokol majlis rasmi,jadi tampak mudah sahaja.dan perkaraperkara yang dibincangkan jarang terikat dengan isuisu politik - kerana kami tahu batasbatas nya- ,kalau ada pun,it goes well over the political boundary,not siding any party or interest.sebaliknya lebih memfokus kepada permasalahan ummah,kelembapan yang sudah berlaku kepada golongan mahasiswa dan sebagainya.

and there is only one rule: everyone is free to talk.maka, segala benda yang dipendam selama ini mulalah terluahluah.hehe.and there you can see,how much idea yang ada.cuma,no means of uniting them and putting them to work.dan di situ jugalah everything is discussed.jadi,setelah berada di sini selama beberapa bulan, i realized sumn. mendekatkan diri dengan budaya diskusi atau forum atau seminars bukanlah terhad kepada golongan yang nak berlagak pandai atau golongan nerd, bak kata mereka. tapi kalau betul nak jadi masyarakat yang progresif kononnya, maka lengkapkanlah diri anda dengan ilmu banyakbanyak ya? tak cukup kalau sekadar suka bersiarsiar di midvalley atau bergosip politik atau melagukan fitnah atau mencomelkan kritikan tanpa asas di sanasini,tanpa ilmu yang jelas.ana tak kata salah,cuma ana mahu kata : tak rasa macam ada sumthing yang missing ke? jangan siasia kan youth kita.buat and join sumthing yang sangat sangat berfaedah.youth ni sekali je.its our 'usia emas' yang sebenar.fikirfikir kan :)

Us

dan dalam masa beberapa bulan ini juga, the personal side of me juga mula berubah.sangat banyak benda yang dipelajari.makin kenal orang di sekeliling,makin banyak reflection tentang diri sendiri terbias.sahabatsahabat yang banyak membantu sesama sendiri,menegur andai tersilap,bertanya khabar setiap hari..semua takkan dapat dengan mudah andai ukhuwah tidak dapat dipupuk dengan baik.dan alhamdulillah..ana merasai suasana tarbiyyah dengan bersyukur sangat.dulu sewaktu mafatih mahabbah..ana juga rebel tentang tujuan program ini -dalam hati la.hehe- .kata abangabang fasi, nak pupuk ukhuwah.ana pun, "apa benda nya nak pupuk ukhuwah dalam masa dua hari.marah marah lak tu.." tapi hasilnya,apa yang ana rasa sekarang.

setelah menginjak nya semester dua ini, menjengah pula semester tiga.dan ana pasti, perpisahan waktu itu lah yang ana paling tak nak.tak nak hadir ke majlis perpisahan, tak nak berpisah.sewaktu di smapk dulu pun, ana lah -rasanya- orang yang paling tak suka dengan farewell ceremony ke apa.perpisahan itu pahit, dan ana tak tahu macam mana ia akan selamalamanya boleh manis.sungguh, ana sayang sahabatsahabat ana.lima tahun di bumi tarbiyyah,ana membesar dengan tunjuk ajar asatiz yang sangat berjasa.setahunsetengah di dq,ana berdamping pula dengan ustaz yang walaupun tak mengajar apa subjek melainkan mendengar tasmi' kami,tapi nasihatnya sahaja sudah cukup untuk berbekas.ana pasti ana akan rindu tempat itu.dan doanya,moga segala yang diperoleh dari bumi ini, akan jadi bekalan yang sangatsangat berguna untuk ana melangkah setapak lagi menuju kejayaan.insyaAllah... :)

ps: perlu ke bicara hati di sini?

No comments: