Saturday, November 5, 2011

yakin: kunci segalanya

bismillahirrahmanirrahim

kalian yakin tak kalau satu hari nanti kalian bisa menempa kejayaan?
kalian yakin atau tidak, satu hari nanti kalian akan jadi orang hebat? disegani, dihormati, di-wow-i, dipuji..kalian yakin?

sebenarnya kan, ana malas nak intro panjangpanjang. hehe. so, straight to the point lah.

begini, kadangkadang apa yang ana selalu perhatikan, keyakinan kita dalam kehidupan seharian banyak memainkan peranan yang sangat penting. On or off class – the same. zaman sekolah dulu, keyakinan memainkan peranan yang sangat penting bila nak bertanya soalan. tak berani tanya, alamat sampai ke sudahlah soalan tu dalam kepala. paling susah pun (bagi sesetengah), nak minta pergi tandas. kepentingan itu paling memuncak saat tangan sudah pegang kertas soalan SPM. lose grip of yourself, youre gone.

sebab itu sering kita dengar dalam ceramahceramah motivasi, antara perkara terawal yang dicanangcanangkan boleh ‘menjamin’ kecemerlangan, “Kita kena yakin pada diri sendiri”. selalu bila dengar, ana akan tertanya kenapa asyikasyik ulang benda yang sama je..penting sangat ke yakin tu..

ya, tak semua orang mampu rasa yakin dengan diri sendiri. selalu sahaja kita dengar kawankawan going on like “Ish aku tak sure la boleh buat ke tak..” or “Hmm takde chance nak menang ni..”. come on. percayalah, bila kita yakin kita boleh, we’re waaay ahead dari orang lain. semua orang mampu peroleh keputusan yang sama. semua orang mampu dapatkan resources dan latihan yang sama. but in the end, hanya keyakinan diri yang membezakan. kalau betul kita nak akan suatu citacita tu, jangan sekadar kata “Ya aku boleh jadi genius”. tapi cuba pergi lebih jauh dan kata, “Aku memang genius”. ada beza antara keduanya. the degree of self-belief lain maqamnya. kita sendiri boleh rasa. jangan ambil peduli apa orang nak kata. terus katakan pada diri sendiri, “Aku genius”.

bukankah sudah terdapat satu untaian yang cukup indah dari sebuah hadis qudsi yang mengatakan: Aku sesuai dengan prasangka hambaKu terhadap Ku. maksudnya, bila kita yakin sungguhsungguh hajat kita akan tercapai, maka Allah berjanji akan bagi jika memang itu rezeki kita. tapi kalau kita kurang yakin atau tak yakin tatkala berdoa, agakagak Allah nak bagi tak?

Bayangkan macam ni lah, ketika temuduga untuk dapatkan tajaan biasiswa misalnya. penemuduga bertalutalu menanyakan soalan itu ini. semua minta diperincikan. dari A sampai Z. antara menjawab soalansoalan itu dalam keadaan tahu tapi teragakagak, atau jika dibandingkan dengan  tak tahu tapi yakin, agakagak lah, yang mana satu akan nampak menonjol? well, jangan la sampai tak tahu langsung. ana sekadar nak illustrate kan keadaan di mana keyakinan dan kesungguhan memang sangat dinilai.

pening kan ayat berbelit. maaf lah. agak serabut. tapi begini. sentiasalah ingat sahabatsahabat sekalian, Allah pemilik kuat, bijak, yakin, dan rezeki. minta sahaja dari Dia. minta. nescaya Dia akan bagi. sebab apa? sebab, takkan lah Dia akan biarkan kita yang sudah berdoa dan berusaha bersungguhsungguh siang malam ni, untuk pulang dengan tangan kosong kan? ada buah tangan khas dari Dia. percayalah.

Allah itu sayang akan hambaNya. kita sahaja yang tak sayangkan diri sendiri. Allah yakin kita mampu tanggung ujian terbesar, yakni menjadi khalifah. tapi kenapa kita boleh pula tak yakin? siapa yang lebih kenal diri kita kalau bukan Dia? kalau kita boleh kata kepada seorang sahabat yang tengah down “Iye ana percaya anta boleh.” kenapa kita tak mahu percaya bila yang berkata sedemikian adalah Dia sendiri?

Ha. tanya diri. kalau benda mudah macam itu pun susah nak percaya, tak rasa macam ada something wrong dengan iman ke? :) tak percaya kepada Pemberi Rezeki itu sendiri? Nauzubillah min zalik wassyayaatiin. tanya balik diri sendiri.
sepatutnya bila kita mengaku ada Dia, wajib kita yakin kepada Dia. seterusnya wajib kita yakin kepada segala yang Dia katakan tentang rezeki, usaha dan takdir.

keyakinan itu lumrah dalam diri. cuma menyala atau tidak, itu sahaja. banyak benda boleh dibuat bila kita yakin. banyak benda boleh dicapai. tapi sayang, kebanyakan dari kita tiada keyakinan sebegitu bila diri kita dalam situasi ‘bertanding’. dengan mudah je kata “Ish aku tak boleh la..” cuba dulu.. kita tak tahu potensi kita kan? why not give it a try then? dalam kalangan rakanrakan mungkin boleh hadir keyakinan itu. tapi bagaimana pula kalau nak berdepan dengan mereka yang lantang meluahkan keingkaran kepada Tuhan? bagaimana nak berdada dengan hujahhujah mereka yang memang sangat bisa mencetus situasi “Ye tak ye jugak..”  kadangkadang? ana bercakap bagi diri ana dan kita semua. kita muda. punya tenaga. punya kudrat untuk bela agama. tapi jangan lah keyakinan itu disalurkan kepada bendabenda yang terangterang salah. yakin takkan mati kalau merempit. yakin takkan kantoi kalau buat masalah sana sini. yakin sempat taubat sebelum mati. hadoi..

oleh itu, yakin diri mampu untuk cemerlang. dan mesti juga yakin diri mampu tolong Islam walau sedikit mana pun. hatta tulis hadith atau katakata penyedar di FB pun insyaallah dinilai. tapi kena ikhlas lah. oke? :)

keyakinan kita perlu sentiasa pada Dia.
Pemberi segala nikmat, Pengabul segala doa, dan Pemilik segala hati.

ask, and you shall be given.

ps: bila lama tidak menulis, ditambah dengan terjahan idea. maka inilah hasilnya. asif. perlu perbaiki cara pengurusan maklumat spontan. yakin boleh!

pps: to those taking examinations, all the best. yakin dengan diri dan rezeki nya k :) to those who’ve taken em, yakin that you can still be the best. and stay the best insyaallah.

4 comments :

Healer said...
This comment has been removed by the author.
AFIQFAKHRI said...

ehe.ok insyaallah, ana ubah lain kali. dah terbiasa malas-untuk-tekan pula. ==

syukran for the read ^^

Soffeatul Raunaqiah said...

Afiq ! great post. :) Da quit facebook, aku YAKIN I'm better off without it.Well,at least for the time being. Feel motivated by your post, thanks :)

AFIQFAKHRI said...

:) if its good for u, why not? thanks for reading.insyaallah..