Saturday, May 20, 2017

Our Garden


The tears of Heaven scatter
deep in my heart they abide
upon the bushes of lavender
they pelt alone far and wide.

I wish desperately to remember
the days of evergreens and wildflower
but this bereavement is ruthless,
so hollow it carved me helpless.

This grief inexplicable, the loss unbearable;
the roses withered in sorrow so poignant.
Inside I crumbled, an empty facade in my shamble
And my legs betrayed me beneath the old linden.

I shiver in the cold like any other nights, Mother
The tempest nights of nightmares and reverie
That I dream of you by my side, a frightened fleur
and hold me in your embrace so warm and free.

Sometimes it’s too hot the thistle bends,
And the snowdrops hanged meek to the barren fence.
Sometimes the gates of Heavens would shatter,
Washing away the lone night’s pain and prayer.

My fraught whimpers are nothing but sober and sere
mere words don’t linger long, they don’t linger here.
For they are echoed in songs into the auburn evening
and my thinned broken smile they portended nothing.

But I miss you

Wednesday, May 17, 2017

"Please don't."

Salam. Aku bukan pelajar IIUM pun tapi aku nak kongsi pengalaman aku yang baru sahaja di diagnosed dengan depression beberapa bulan lalu. Tak tahu admin akan share atau tidak but here it goes.
Aku pelajar Tahun 3 Medik di India. Universiti kami mengamalkan sistem 2 tahun kelas teori dan baki 3 tahun klinikal dan aku sekarang kiranya di tahun pertama klinikal.
Pada sekitar November 2016, di awal posting pertama hospital, aku perasan sesuatu dengan diri aku. Aku tiada selera makan, tak boleh tidur, elak diri daripada jumpa kawan, suka bersendirian, hilang motivasi belajar sampai skip kelas, hilang minat membaca (hobi aku membaca), dan paling serius sekali bagi aku, aku rasa sedih yang amat dan nak menangis je tak kira masa.
Ada satu masa tu, aku tengah clerk case. Patient depan mata aku, aku menangis! Aku fikir, “Eh gila ke apa aku ni?” Aku cepat cepat lap air mata dan sambung examine patient sebelum orang lain perasan. Ada masa pada waktu malam ketika aku tengah jalan balik dari hospital ke hostel, perasan sedih tu kuat sangat hanya Allah je tahu masa tu sampaikan aku jatuh terduduk menangis dalam gelap.